Ομιλίες

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης επόπτης ορατών και αοράτων

Ο Άγιος είναι πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών και ζει την αιώνια ζωή...

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης επόπτης ορατών και αοράτων. Η γνωριμία με έναν Άγιο δεν τελειώνει ποτέ. Ο Άγιος είναι πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών και ζει την αιώνια ζωή του Τριαδικού Θεού σε μεγάλη έκταση.

Ομιλία του Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ. Νεοφύτου στο Συνέδριο της Χριστιανικής Ενώσεως Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στην Δευτερά της Κύπρου.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

«Γέροντα, Γερόντισσες Αγίες δεν έχετε; (αισθανόμουν ότι η γυναικεία αγιότητα ήταν υποτιμημένη κάπως).

Και ο Άγιος Ιάκωβος απάντησε: Όχι Όμηρε μου, έχουμε και Αγίες γυναίκες, εγώ προσωπικά γνώρισα τρεις. Πρώτον την Αγία μητέρα μου, την Θεοδώρα, ήτο ασκήτρια παιδί μου. Αυτή όταν έκανε μετάνοιες έβλεπα το Άγιο Φως εις τον πρόσωπον της. Αυτή προέβλεψε τον θάνατο της μέρες πριν και μας προετοίμαζε. Και μια δεύτερη Αγία είναι η Μακρίνα του Βόλου. Και μια τρίτη Αγία που θα την προσκυνάς σε εικόνα είναι η Μακαρία που βρήκε το λείψανο του Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη.

Μόρφου Νεόφυτος: Η γνωριμία με έναν Άγιο δεν τελειώνει ποτέ. Ο Άγιος είναι πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών και ζει την αιώνια ζωή του Τριαδικού Θεού σε μεγάλη έκταση. Και όπως ομολογούμε και στο Πιστεύω «και της Βασιλείας Αυτού ουκ έστε τέλος». Άρα η σχέση με έναν Άγιο ποτέ δεν τελειώνει…

Μετά την κοίμηση του Αγίου παρακαταθήκη:
Ο Αρεοπαγίτης αξιώθηκε να δει τον Άγιο μια περίπου εβδομάδα μετά την κοίμησή του και τον ρώτησε:
– Γέροντα, τώρα που φύγατε εμείς τι θα κάνουμε χωρίς εσάς;
Ο Όσιος του έπιασε το χέρι, του χαμογέλασε και του είπε:
– Άκουσε Κώστα μου, τι θα κάνεις. Δυο πράγματα θα κάνεις και μη στεναχωριέσαι. Πρώτον να νιώθεις τον ξένο πόνο (συμπόνοια). Και δεύτερον να κάνεις προσπάθεια, μεγάλη προσπάθεια Κώστα μου, να έρθει η Θεία Χάρη πάνω σου, και όλα θα πάνε καλά…

Back to top button