Θεολογικός Λόγος

Τα είδη της γνώσης

Το να μην γνωρίζεις είναι αμάθεια. Το να μην θέλεις να μάθεις είναι υπερηφάνεια

Τα είδη της γνώσης. Η γνώση θα πρέπει να ακολουθεί τον φόβο του Θεού και να συμβαδίζει με την πράξη για να υπάρχει ισορροπία. Η σκέτη γνώση βλάπτει. Όταν μπαίνει ο εγωισμός και μιλώ, για να με θαυμάσουν, γιατί εγώ σκέφθηκα καλύτερα, τότε λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι, για να συνέλθω.

Τα είδη της γνώσης

Ο ταπεινός άνθρωπος συνήθως είναι πολυμαθής, ενώ ο εγωιστής, επειδή δεν ταπεινώνεται να ρωτήσει, δεν έχει γνώσεις. Ο Μέγας Αρσένιος, ήταν ο πιο μορφωμένος σε όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Μέγας Θεοδόσιος, τον είχε δάσκαλο στα παιδιά του, τον Αρκάδιο και Ονώριο. Όταν όμως πήγε στην έρημο για μοναχός, κάθησε κοντά στον Αββά Μακάριο τον αγράμματο και έλεγε: «Ούτε το αλφάβητο αυτού δεν ξέρω»! (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Οι πολλές γνώσεις, υπάρχει φόβος να φουσκώσουν το κεφάλι, να το κάνουν αερόστατο, και να διατρέχει τον κίνδυνο ή να σπάσει στον αέρα (με σχιζοφρένεια) ή να γκρεμιστεί (με υπερηφάνεια) και να γίνει κομμάτια. Γι’ αυτό η γνώση θα πρέπει να ακολουθεί τον φόβο του Θεού και να συμβαδίζει με την πράξη για να υπάρχει ισορροπία. Η σκέτη γνώση βλάπτει. Όταν μπαίνει ο εγωισμός και μιλώ, για να με θαυμάσουν, γιατί εγώ σκέφθηκα καλύτερα, τότε λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι, για να συνέλθω. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Άμα παρακολουθεί κανείς, μαθαίνει. Βλέπεις οι τσομπαναραίοι είναι οι καλύτεροι μετεωρολόγοι γιατί παρακολουθούν τα σύννεφα τον αέρα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Το να μην γνωρίζεις είναι αμάθεια. Το να μην θέλεις να μάθεις είναι υπερηφάνεια. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στη ζωή είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους την χρησιμοποιούν άσχημα. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Η γνώση η οποία προηγείται από την πίστη, είναι γνώση φυσική και η οποία τροφοδοτείται από τις 5 αισθήσεις του σώματος και αποκτάται με την μελέτη. Η γνώση όμως η οποία ακολουθεί την πίστη, είναι γνώση πνευματική και η οποία γίνεται αισθητή δια του Αγίου Πνεύματος και αποκτάται από την καθαρή ζωή. Υπάρχει και η υπερφυσική γνώση, που ασχολείται με την κατανόηση του Θεού και η οποία αποκτάται από την ζωντανή πίστη, που χαρίζει τα πάντα! (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Η φυσική γνώση (διάκριση καλού και κακού), μας οδηγεί στην πίστη στο Θεό. Η πίστη μας οδηγεί στο φόβο του Θεού. Ο φόβος του Θεού, μας οδηγεί στην μετάνοια και τα καλά έργα. Από τα καλά έργα δίνεται η πνευματική γνώση και η αίσθηση των μυστηρίων που γεννάει την θεωρία (θέα) του Θεού! (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Διαβάστε Επίσης

Όποιος αξιωθεί να γευτεί την γλυκύτητα της πίστεως και έπειτα στραφεί προς την ανθρώπινη γνώση, ομοιάζει με άνθρωπο, που ανταλλάσσει πολύτιμο μαργαρίτι, με χάλκινο οβολό… (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Τόσο αληθινή είναι η γνώση του καθενός, όσο την επιβεβαιώνουν η πραότητα, η ταπείνωση και η αγάπη που έχει. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Εκείνος που άφησε την πράξη και βασίζεται σε μια απλή γνώση, αντί για δίκοπο μαχαίρι κρατά καλαμένιο ραβδί, το οποίο σε καιρό πολέμου, κατά την Γραφή, θα του τρυπήσει το χέρι και θα μπει μέσα σ’ αυτό και θα του βάλει το φυσικό δηλητήριο προτού του το βάλουν οι εχθροί. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Αληθινή γνώση είναι η υπομονή στις θλίψεις σου και το να μην κατηγορείς τους ανθρώπους για τις συμφορές σου. Και χωρίς την μνήμη του Θεού δεν μπορεί να υπάρξει γνώση αληθινή. Γιατί χωρίς την πρώτη, η δεύτερη είναι νόθος. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Μην κατηγορείς τον εαυτόν σου, για όσα αγνοείς χωρίς να φταις, αλλά για όσα παραμελείς να μάθεις. (Ιερός Αυγουστίνος)

Οι άνθρωποι καταστρέφουν τις ψυχές τους με την κοσμική γνώση, γιατί αποκτώντας την, μπερδεύονται και δεν προστατεύουν τον εαυτόν τους από πράγματα, που είναι φευγαλέα και εφήμερα. (Άγιος Σισίνιος ο Ομολογητής)

Όπως το σώμα είναι νεκρό, χωρίς το πνεύμα, έτσι και η γνώση είναι νεκρή χωρίς τα έργα. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Όπως οι υπερβολικά εμπαθείς δεν γνωρίζουν, ούτε όσα είναι φανερά σε πολλούς, εξαιτίας του σκοτισμού των παθών, έτσι και οι απαθείς γνωρίζουν, όσα οι πολλοί αγνοούν, από την καθαρότητα του νου τους. (Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός)

Καλύτερα η άγνοια, παρά η κακώς χρησιμοποιημένη γνώση! (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Είναι τρομερό ένας άνθρωπος να έχει πολλές γνώσεις και να μην ωφελείται. Ο λόγος είναι, ότι δεν ταπεινώνει τον εαυτόν του. Εάν η γνώση δεν φέρνει αυτογνωσία, από την οποία θα αναβλύσει η αυτομεμψία, τότε η γνώση φέρνει οίηση και ο άνθρωπος φουσκώνει-φουσκώνει από εγωισμό και υπερηφάνεια και στο τέλος συντρίβεται. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία μέσα από τις κατηγορίες των Αγίων – Γεροντικά, Προσευχητάρια, Ψυχωφελή, Λειτουργικά, Παιδικά, Εφηβικά βιβλία που μιλούν στην ψυχή.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button